vrijdag 29 januari 2021

Zwitserse voorouders: Genève

Zwitserland geldt voor familiegeschiedenis als een rijk onderzoeksgebied. In mijn kwartierstaat zijn ook - zeker verder terug - flink wat Zwitsers te vinden, die allen het gevolg zijn van de komst van de volgende drie voorouders naar Nederland:
  1. Jan Rijsch, (misschien Rösch), vermoedelijk uit het kanton Zürich, militair te Heusden in 1706.
  2. Abraham de Fernex, geboren te Genève in 1677, sergeant te Rossum.
  3. Johannes Jacobus Slaterus, (Schlatter), geboren te Zürich in 1671, onder meer conrector van de Latijnse school te Zutphen, later rector te Kampen.
In dit artikel bekijk ik de mogelijkheden die er zijn om vanuit huis te zoeken in bronnen uit Genève. Dit doe ik aan de hand van voorvader Abraham de Fernex.

Het duurde even voordat ik bij de familie De Fernex terecht kwam; na enkele generaties was de naam via Vernee verbasterd tot Van Ee. Abraham werd burger van Genève in 1702. Hij trad te Rossum in 1713 in het huwelijk met Jenneke de Groot, kleindochter van een Zweedse militair. Op dat moment was Abraham een "gegageerd soldaat-sergeant in het regiment van de graaf van Dohna". Het betreft hier het Regiment Zwitsers dat in 1693 werd opgericht; ook voorvader Jan Rijsch behoorde tot dit regiment, en familielid Franz (of François) Schlatter was er commandant van geweest.

De familie De Fernex is een oude familie afkomstig uit Ferney ten noorden van Genève en werd al in 1829 beschreven door Galiffe. Abraham werd in 1677 gedoopt in de Saint-Pierre-kathedraal in Genève als zoon van Philippe de Fernex, een veloutier (fluweelwerker) en Marie Clerc (bron: L. Rossellat). De doop-, trouw- en begraafregisters zelf zijn helaas niet vanuit huis in te zien, maar het repertorium hierop wel.

Om het repertorium te raadplegen zijn de volgende stappen noodzakelijk:
- ga naar de website van het archief in Genève en zoek links naar het kopje Effectuer des recherches.
- klik vervolgens op de categorie Base de données, hierna op Accéder à la base de données Adhémar en kies voor de categorie Répertoires de l'État Civil.

In het repertorium op de dopen van 1676-1688 vinden we het volgende:

"S.P. (= Saint-Pierre-kathedraal), 22e Août 1677, Abraham, f.d. Philippe de Fernex".

Deze inschrijving komt overeen met wat bekend is.

De doop van Abrahams moeder, Marie Clerc, dochter van Jacques Clerc, vinden we op 1 oktober 1654, eveneens in de Saint-Pierre-kathedraal. Uit het repertorium op de huwelijken blijkt ook dat haar vader Jacques Clerc, zoon van Jacques, op 17 oktober 1647 in de Saint-Pierre-kathedraal gehuwd is. Het repertorium vermeldt hierbij niet de naam van de echtgenote. Via de Société Génévois de Généalogie  kom ik erachter dat het gaat om Perrine Fol. Inderdaad vermeldt het repertorium dat "Perrine Fol, dochter van Aimé" op 17 oktober 1647 in de Saint-Pierre-kathedraal gehuwd is. Enigszins laveren tussen het repertorium en het onderzoek van de Société levert meer informatie op over de achtergrond van Perrine Fol, wier vader blijkbaar uit Tours afkomstig was. De afkomst van Jacques blijft onduidelijk: hij was beslist niet de enige met zijn naam, en alleen de volledige doop- en trouwinschrijvingen zouden meer duidelijkheid kunnen geven.

Van Abrahams betovergrootvader Mamad Court vind ik een trouwinschrijving op 15 december 1583 in de Madeleine-kerk. Ook hier ontbreekt de naam van zijn echtgenote. Er zit niets anders op dan door het repertorium te bladeren op zoek naar haar. Twee vrouwen zijn die dag in dezelfde kerk gehuwd: Marguerite, dochter van Antoine Porcher en Susanne, dochter van Bastien Vernou. Ook een Pierre Pontevin trouwde daar die dag. Het wordt niet duidelijk wie bij wie hoort; in het repertorium op de begraafregisters vind ik hen niet terug - meestal staat de naam van de echtgenoot hier wel tussen. Wel kom ik achter de naam van Mamads moeder, Mamade, weduwe van George Court, die tussen 1591 en 1600 overleed.

Op de site van het archief van Genève zijn meer archieven te raadplegen, ook van omliggende parochies. Er valt heel wat te vinden, maar het blijft wel lastig zolang de DTB-registers zelf niet inzichtelijk zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten