woensdag 29 december 2021

Saraiva alias Senior Coronel: slot

Afgelopen jaar schreef ik enige stukken over de familie Senior Coronel ten behoeve van een genealogie van dit geslacht.

Voor ieder die zich met deze familie bezighoudt, is het m.i. belangrijk om de volgende zaken mee te nemen. Deze punten stip ik hier nogmaals duidelijk aan, omdat ik nog vaak veronderstellingen tegenkom die inmiddels achterhaald zijn.

  1. De vermeende afstamming van de familie Senior Coronel uit de beroemde Abraham Senior is niet bewijsbaar en onhoudbaar om meerdere redenen (zie deel 1):

    a) de aantekeningen uit de jaren '70 door Bivar kloppen op meerdere vlakken niet: Iñigo López Coronel kan niet de vader zijn geweest van Francisco Coronel, stamvader van het geslacht Coronel te Salvaterra de Miño.

    b) Duarte Coronel, zoon van Heitor, is niet dezelfde als Duarte Saraiva, alias Senior Coronel.

    c) Duarte en António Saraiva, alias David en Salomon (dus niet Abraham) Senior Coronel, gebruikten de namen Senior en Coronel als joodse alias, terwijl hun christelijk-portugese naam Saraiva was; de familie Coronel te Salvaterra de Miño gebruikte echter Coronel als hun christelijk-portugese naam.

  2. Duarte en António Saraiva alias David en Salomon Senior (Coronel) lijken tot het geslacht Saraiva uit Barcelos en Pontevedra te behoren.

    Vermoedelijk waren zij zoons van dr. Salvador Saraiva te Barcelos of diens broer lic. Pablo Núñez da Vitória te Pontevedra. De eerste had een zoon Manuel in Brazilië, met wie Duarte en António handel dreven; de tweede had meerdere schoonzoons uit het geslacht Coronel uit Salvaterra de Miño én Duartes zoon Isaac verbleef enkele jaren te Pontevedra (zie deel 2). De schoonmoeder van Duarte lijkt eveneens een verwante van het geslacht Saraiva (zie deel 3).

  3. Er waren vier Duarte Saraiva's/David Senior Coronels (zie deel 4):

    a) Duarte Saraiva (de oudere), alias David Senior (Coronel), geboren ca. 1570, woonachtig te Amsterdam, overleden te Recife ca. 1650, gehuwd met Maria Nunes, dochter van Pedro Homem.

    b) Duarte Saraiva jr., alias David Senior, zoon van Duarte de oudere, woonachtig te Amsterdam, gehuwd in 1638 met Esther Rodrigues Portalegre.

    c) Duarte Saraiva jr., alias David Senior Coronel, zoon van Isaac en kleinzoon van Duarte Saraiva de oudere, geboren te Pontevedra ca. 1625, op jonge leeftijd vertrokken met zijn grootvader naar Recife, gehuwd met (1) Flora Senior, (2) Sara Ereira, (3) Reina Penso.

    d) David Senior Coronel, zoon van António Saraiva, uit Hamburg, vertrok met zijn oom Duarte de oudere naar Recife, had nakomelingen te Hamburg.

  4. Er waren twee neven Isaac Senior Coronel:

    a) de "Amsterdamse" Isaac, (Pedro Homem Coronel), zoon van Duarte Saraiva de oudere, woonachtig te Amsterdam, overleden in 1664, gehuwd met Sara, dochter van Thomas Nunes Pina alias Josua Sarfaty.

    b) de "Hamburgse" Isaac, zoon van António Saraiva, vertrokken met zijn oom en broer naar Recife, gehuwd met (1) Sara Miriam, (2) Sara.

  5. De alias van António Saraiva was niet Abraham, maar Salomon.

    Dit blijkt uit een lijst van Portugese gezinshoofden uit Hamburg uit 1617 en de beschrijving van Isaac Aboab van zijn familieleden. Abraham was het alias van één van António's zoons.

  6. De notariële archieven van Amsterdam en de archieven van de Portugees-Joodse gemeenschap, in het bijzonder de verervingen van de inschrijvingen bij de Dotar, zijn zeer belangrijk voor het vaststellen van familieverbanden, en tonen onder meer aan dat (zie deel 5):

    a) van de kinderen van de "Amsterdamse" Isaac hadden alleen David en Rachel nakomelingen; zoons Josua (gehuwd met Esther Sarfaty Pina), Salomon (ongehuwd), Abraham (gehuwd met Hanna Sarfaty Pina) en Moses (ongehuwd) bleven kinderloos. Het is van belang om deze laatste drie te onderscheiden van de broers Salomon en Moses en hun oom Abraham uit de "Hamburgse" tak, die wel veel nakomelingen hadden.

    b) de in Brazilië geboren broers Salomon (gehuwd met Sara da Rocha) en Moses (gehuwd met (1) Jael Musaphia, (2) Sara Pretto Henriques), waaruit veel nakomelingen Senior Coronel stammen, waren zoons van de "Hamburgse" Isaac en zeker niet van de "Amsterdamse".

    c) de Senior Coronels uit Smyrna stammen af van de "Hamburgse" Abraham, een andere zoon van António Saraiva.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten