zondag 18 april 2021

Saraiva alias Senior Coronel, deel 4

(vervolg van deel 3)

Wij keren terug naar de familie Saraiva of Senior Coronel, de Amsterdamse familie die van Duarte Saraiva alias David Senior (Coronel) en zijn verwanten in Hamburg afstamt. In dit deel wordt iets meer duidelijk over de verschillende Duartes en Davids.

In hun stuk over onder meer de oudere Duarte Saraiva, alias David Senior Coronel, maakt het echtpaar Wolff duidelijk dat er in Pernambuco (Brazilië) drie David Senior Coronels leefden, die eerder als één of twee personen gezien werden.[1] Zij baseren zich hier allereerst op de verschillen in hun handtekeningen. De eerste is de oudere Duarte, alias David Senior (Coronel), die rond 1570 werd geboren, in 1598 te Amsterdam met Maria Nunes trouwde, vrij vroeg handel dreef in en met Antwerpen, Bordeaux en Brazilië, en rond 1636 naar Recife vertrok, waar hij in of vlak voor 1651 overleed. De tweede David, ook bekend als Duarte Saraiva jr., is zijn kleinzoon, zoon van Isaac Senior (alias Pedro Homem Coronel), geboren in Pontevedra in Galicië ca. 1625. Hij vertrok op vrij jonge leeftijd naar Brazilië, waar hij waarschijnlijk met zijn eerste echtgenote Flora Senior gehuwd was. Rond 1651 keerde hij terug naar Amsterdam, waar hij in het huwelijk trad met zijn tweede echtgenote Sara Ereira. Hij overleed in 1676 en ligt op de Beth Haim begraven. De derde David Senior Coronel in Brazilië was afkomstig uit Hamburg, en betreft de zoon van Antonio Saraiva Coronel. Ook hij keerde na 1651 terug naar Amsterdam, en overleed daar waarschijnlijk in 1675. 

Het echtpaar Wolff wijst op nog een belangrijke bron: de Santa Companhia de Dotar Orfas e Donzelas, of de Dotar, de in 1615 opgerichte organisatie die zich o.a. bezighield met de bruidsschatten t.b.v. armere Portugees-Joodse dochters.[2] Veel leden van de Portugees-Joodse gemeenschap beschikten over een inschrijving bij deze organisatie. De inschrijving van Duarte de oudere werd in 1655 overgedragen op zijn kleinzoon David. Ook Isaac, vader van kleinzoon David, bezat een eigen inschrijving. Hiernaast stond David Senior Coronel “uit Hamburg” bij de Dotar ingeschreven. Zijn inschrijving ging over op zijn zoons, eerst Jacob, daarna Joseph.

Dat er drie verschillende David Senior Coronels in Brazilië zijn geweest, is nu wel duidelijk. Uit notariële stukken blijkt echter dat er nog een vierde David Senior, alias Duarte Saraiva jr. geweest is, een zoon van Duarte de oudere. In 1645 wordt hij genoemd bij een overeenkomst met “Duarte Saraiva, zijn vader” met betrekking tot een wisselbrief van 13.330 gulden.[3] Dit moet de David Senior zijn die te Amsterdam in 1638 met Esther Rodrigues Portalegre gehuwd was. Getuige hierbij was zijn moeder Maria Nunes. Uit dit huwelijk werden twee jong overleden kinderen geboren. David zelf overleed in 1656 en werd op de Beth Haim begraven. In tegenstelling tot zijn vader, neefje en neef is hij niet naar Brazilië gegaan. Ook bezat hij geen inschrijving bij de Dotar. Het echtpaar Wolff vermeldt hem dan ook niet in hun stuk. Ik heb hem zelf eerst verward met zijn Hamburgse neef, te meer omdat hij dezelfde voornaam droeg als zijn vader, iets dat in joodse kringen ongebruikelijk was. Verwarring met zijn neefje, die ook geregeld als Duarte Saraiva jr. te boek staat, is ook niet altijd te voorkomen.

Persoonsverwarring binnen deze familie blijft de rest van de zeventiende eeuw mogelijk; Isaac Senior (alias Pedro Homem Coronel), de zoon van Duarte de oudere, is niet naar Brazilië gegaan, maar zijn gelijknamige neef Isaac Senior Coronel uit Hamburg wel. Aan het einde van de eeuw duiken meerdere David Senior Coronels op van wie de meeste takken van de huidige familie Coronel afstammen. Het is nog niet altijd duidelijk wie van wie afstamt.

(vervolg: deel 5)

[1] Wolff, E., Wolff, F., 'Mistaken identities of signatories of the congregation Zur Israel, Recife', Studia Rosenthaliana, vol. XII (1978), p.91-107.

[2] SA amsterdam, archiefnr. 334, inv.nr. 1141-1185, Santa Companhia de Dotar Orfas e Donzelas.

[3] SA Amsterdam, ONA, Notaris Schaep (22 december 1645).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten