Graf van Jacob Joseph Zeldenrust en Mietje Verveer (eigen foto) |
In één van de grasvelden linksachter, ongeveer in het midden, trof ik de zerk aan van Jacob Joseph Zeldenrust (1852-1922), mijn bet-betovergrootvader, en zijn tweede echtgenote Mietje Verveer. De steen bevat zoals de meeste andere een inscriptie in het Hebreeuwse schrift en de naam in het Latijnse schrift. Jacob ben Joseph Zeldenrust, zo luidde zijn Jiddische naam. Het was bijzonder om te beseffen dat ik me hier heel dichtbij de helft van mijn joodse wortels bevond. Ik legde twee steentjes op het graf, voor beide rustenden één, in de inkeping die zich boven op de zerkrand bevond. Mijn bet-betovergrootmoeder ligt er niet; zij ligt vermoedelijk op de joodse begraafplaats bij de Scheveningse bosjes.
Graf van Frederika Winkel (eigen foto) |
Het bezoek bracht mij opnieuw in aanraking met de oude foto's van de familie Zeldenrust uit Den Haag, die zich bij het Joods Historisch Museum bevinden. Voor zover ik kan zien staat mijn betovergrootmoeder niet op deze foto's, en ik denk dan ook niet dat ze van haar of haar ouders afkomstig zijn, maar eerder van haar neven en nichten. Het is altijd uitkijken met oude afbeeldingen, maar toch meen ik enkele mensen te kunnen identificeren. Op enkele foto's staan drie dezelfde kinderen, duidelijk uit één gezin, bestaande uit één oudere zus en twee jongere broers, ongeveer geboren in het eerste decennium van de twintigste eeuw. Ik meen in de oudere broer de Haagse componist Moss Wolff (1907-2001) te herkennen, een achterneef van mijn overgrootvader.
waarschijnlijk Moss Wolff (midden) met zijn zus, broer en moeder, ca. 1920-1925 (bron: JHM) |
Op een strandfoto staat Moss Wolff met zijn oudere zuster en broertje, en een vrouw van middelbare leeftijd die hoogstwaarschijnlijk hun moeder Rosette Zeldenrust, nicht van mijn betovergootmoeder, was. Van haar bevat de collectie meer afbeeldingen op jongere leeftijd, zoals onderstaande foto uit het eerste decennium van de twintigste eeuw:
waarschijnlijk Rosette Zeldenrust (1873-1956), ca. 1900-1910 (bron: JHM) |
Ook op onderstaande foto meen ik Rosette te herkennen (links). Mogelijk is het jonge meisje rechts haar zuster. In de stoel zit een oudere vrouw, die weleens één van hun grootmoeders, de gezusters Frederika Winkel en Mietje Winkel zou kunnen zijn. Het zou interessant zijn meer te weten te komen over de telefoon rechtsboven. Mocht één van de gezusters Winkel op deze foto staan, dan zou ik dit zeer bijzonder vinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten