woensdag 23 december 2020

Onderzoek naar Portugees-Joodse families

Afgelopen periode ben ik relatief veel bezig geweest met mijn Portugees-Joodse kant, waarbij ik veel nieuwe informatie gevonden heb en tot nieuwe inzichten ben gekomen. 
Welke bronnen kunnen hierbij vanuit huis geraadpleegd worden?

Burgerlijke stand en bevolkingsregisters:
  • WieWasWie: bevat veel gegevens van de burgerlijke stand. Geboorten en overlijdens uit Amsterdam zijn niet geïndexeerd. Hiervoor is het beter om bij FamilySearch te kijken.
  • FamilySearch: na aanmaak van een account kunnen veel scans van burgerlijke stand, DTB-registers en bevolkingsregisters van veel verschillende plaatsen worden bekeken.
  • Amsterdams Archief: een deel van de bevolkingsregisters van Amsterdam is reeds geïndexeerd.

Amsterdamse bronnen:
  • Notarieel Archief: onder toegangsnummer 5075 zijn veel scans te vinden van Amsterdamse notarissen. Een deel is ontsloten op persoonsnaam en kan worden ingezien onder indexen. Het overgrote deel is nog niet geïndexeerd. U kunt hier zelf aan bijdragen op VeleHanden.
  • Archief van de Portugees-Israëlitische Gemeente: met name toegangsnummer 334. Ook hier zijn veel scans digitaal in te zien.
  • Begraafregister van de Beth Haim: een register van de begraafplaats Beth Haim te Ouderkerk a/d Amstel waar de meeste Amsterdamse Portugese Joden begraven werden. De zoekfunctie is sinds de archivering van DutchJewry.org wat uitgekleed.
  • Ets Haim: veel manuscripten uit de Portugees-Joodse gemeenschap kunnen hier gevonden worden.

Spanje en Portugal:
  • DTB-registers van Portugal: voor hun komst naar o.a. Amsterdam gingen vele Portugese Joden als "nieuwe christenen" door het leven en lieten zich dan ook dopen. Onderzoek in de grotere steden is niet eenvoudig omdat hier vele parochies bestonden.
  • Portugese Inquisitie: veel Portugees-Joodse families hadden familieleden die door de inquisitie waren verhoord. Vaak kwam ook de familie van de verhoorde ter sprake. Hier is een handig zoekmiddel op de inquisitiedossiers te vinden. Het moge duidelijk zijn dat zij onder hun christelijke naam vermeld staan.
  • Spaanse Inquisitie: veel Portugees-Joodse families hadden een Spaanse oorsprong; ook in Spanje zijn veel inquisitieprocessen te raadplegen.

Hiernaast zijn er natuurlijk ook veel boeken en andere teksten beschikbaar, bijvoorbeeld op Google Books of op Delpher. Wellicht zijn er inmiddels ook weer nieuwe bronnen beschikbaar die ik nog niet ken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten