dinsdag 22 maart 2022

Simha is geen vreemde

Bij het Amsterdams Archief zijn weer een hele hoop nieuwe getranscribeerde akten bijgekomen, met dank aan de vrijwilligers bij Vele Handen die dit mogelijk maken!

Één van deze akten werd voor notaris Benedict Baddel op 30 oktober 1658 gepasseerd. Voorvader Josua de Faro laat als voogd van zijn echtgenote Simika een geldbedrag vorderen uit de erfenis van Theodosio l'Empereur uit Leiden.

Naar de afkomst van voormoeder Simha ben ik al zeer lange tijd op zoek. Haar bestaan was lange tijd slechts uit haar begraafinschrijving af te leiden. Ik vermoedde dat zij misschien van buiten Amsterdam afkomstig was, bijvoorbeeld uit Bayonne, Hamburg of direct uit Portugal. Vorig jaar trof ik in de boeken van de Portugese synagoge aan dat zij in 1653 aan Josua de Faro werd gekoppeld, toen haar eerste echtgenoot, voorzanger Efraim Samuel Abarbanel, overleden was. Beide huwelijken zijn niet bij het stadhuis in Amsterdam geregistreerd.

Dit is de eerste notariële akte waarin ik voormoeder Simha tegenkom. En het is niet zomaar een akte! Simha wordt aangeduid als "enige nagelaten dochter van Rodrigo Alvares de Paz", de oorspronkelijke schuldeiser.

Rodrigo Alvares de Paz werd in 1598 geboren in Pinhel in het noordoosten van Portugal en vertrok in zijn jeugd met zijn vader Francisco de Paz naar Amsterdam. Daar namen vader en zoon de namen Abraham en Josua Justo aan. Rodrigo, alias Josua, had nog twee broers: Joseph en Jacob, een kaartenmaker in Hamburg, die op latere leeftijd in opspraak kwam door mishandeling van zijn echtgenote Gracia da Costa, en één of twee zusters (waaronder een Lea), waarvan één met João (alias Miguel) Cardozo was gehuwd.

In 1620 trouwde Rodrigo met zijn eerste echtgenote, Elena Gomes, (alias Esther Justa), geboren in 1601 te Porto als jongste dochter van Manoel Thomás (alias Pinchas Abarbanel) en Gracia Nunes. Uit dit huwelijk moet, naast een jong overleden dochter Gracia, Simha geboren zijn. Na haar overlijden hertrouwde Rodrigo in 1628 met Elena's oudere zuster, de in 1583 geboren Maria Nunes de Medeiros, alias Jael Justa, weduwe van Isaac Franco Mendes. Dit huwelijk bleef kinderloos.

Simha was dus rond 1625 geboren in Amsterdam. Haar moeder behoorde - evenals Simha's eerste echtgenoot Efraim Samuel - tot één van de geslachten die zich in Amsterdam "Abarbanel" noemde. Deze familie is bepaald geen onbekende in ons voorgeslacht; de zuster van Simha's grootvader Manoel Thomás (alias Pinchas Abarbanel) was Branca Fernandes, (alias Sara Franca), echtgenote van Abraham Franco Mendes (de oude), en schoonmoeder van Thomas Nunes Pina (alias Josua Sarfaty). Simha's grootmoeder Gracia Nunes stamde uit de "Homem-clan" uit Ponte de Lima, één van de eerste Portugese families in Amsterdam. Haar broer was Pedro Homem, schoonvader van Duarte Saraiva sr. (alias David Senior Coronel).

Het is nu dus duidelijk wie Simha is! De bevindingen heb ik in de stamboom Farro toegevoegd; t.z.t. zullen zij ook een plek in de kwartierstaat krijgen. Ik spreek hier mijn hoop nogmaals uit dat ook de afkomst van de andere voormoeders met nog onbekende familienaam uit de nog niet getranscribeerde akten naar voren zal komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten