woensdag 25 september 2024

Is het voorbij voor 23andMe?

mijn etniciteitsschatting
volgens 23andMe, versie 2024

23andMe is één van de oudste bedrijven die zich toelegde op commercieel genetisch onderzoek, in het bijzonder van het autosomale DNA. Hun redelijk aardige wetenschappelijke aanpak leidde tot vrij nauwkeurige etniciteitsschattingen (voor mij in ieder geval wel, al kan dit per type achtergrond verschillen). Het bedrijf focust zich daarnaast met name op onderzoek op het gebied van gezondheid. Een lastige combinatie volgens mij, want zij die geïnteresseerd zijn in genetische herkomst en stamboomonderzoek zijn vaak net een andere groep mensen dan zij die meer over hun gezondheid willen weten. En in beide takken van sport investeren, dat is misschien wat aan de dure kant.

23andMe heeft in de loop der tijd meerdere manieren gevonden om geld te verdienen; zo moesten mensen die op een (ver)oude(rde) chip getest hadden een nieuwe test kopen wanneer zij een update wilden van hun resultaten. Daarnaast werkten zij samen met de wetenschap m.b.v. geanonymiseerde en geaggregeerde gegevens van mensen die hier toestemming voor gaven. De laatste paar jaar introduceerde 23andMe abonnementen voor wie interesse had in gedetailleerdere gezondheidsinformatie en meer. Mijn indruk is dat dit voor veel mensen te duur was.

Afgelopen jaar was een moeilijk jaar voor 23andMe. Geplaagd door veiligheidslekken en tegenvallende inkomsten lijkt het er m.i. op dat dit voorlopig niet goed gaat komen. Onlangs stapte het bestuur op. Misschien staat het bedrijf wel op omvallen. En wat gaat er dan gebeuren? De kans is groot dat een concurrent, bijvoorbeeld Ancestry, e.e.a. overneemt. Of heeft een excentrieke miljardair interesse? Waar ligt het eigenaarschap van alle gegevens? Omdat ik niet zoveel zin heb in die vraagstukken en ik dit bedrijf an sich voor mijn onderzoek nauwelijks meer gebruik heb ik de ruwe data veiliggesteld en vervolgens de boel laten verwijderen. Jammer, maar het is voor nu niet anders. Er zijn andere ondernemingen die er gezonder voor lijken te staan, zowel op het gebied van financiën als op het gebied van informatiebeveiliging.

Mocht je dit nu lezen en bij 23andMe zitten, neem dit bericht dan maar ter kennisgeving aan en besluit in alle rust of je er iets mee wil gaan doen.