dinsdag 29 januari 2013

Over de herkomst van Beletje Machielse (1769-1802)


Beletje Machielsen, (ook Mietje), de echtgenote van Samuel Joseph Winkel (nr. 340/1) had tot voor kort een mij niet duidelijke herkomst. Zij was volgens haar huwelijk geboren in Amsterdam in 1769, maar haar ouders, een echtpaar dat de namen Machiel en Judith moest dragen, waren niet eenduidig te vinden: er waren meer paren met die voornaam in Amsterdam.
Ik vond een zeer belangrijke aanwijzing op de huwelijksakte van haar dochter Grietje Winkel, die in 1824 te Woubrugge huwde met David Salomon Barnstein. Haar moeder werd "Mietje Machielse Elzes" genoemd. In de huwelijkse bijlagen kwam ook nog de variant "Elsas" voor. Ze behoorde dus tot een familie die een naamvorm "Elzas" bezigde.
Ik zou dus gaan moeten zoeken naar een "Machiel Elzas" gehuwd met een "Judith". De Hoogduitse Joden in Amsterdam echter, lieten zich voornamelijk bij het stadhuis in de echt verbinden door slechts hun naam en die van hun vader op te geven.
Gelukkig is er google, en akevoth. Hierdoor kon ik de kandidaatouders van Mietje Machielse Elzes bestempelen als:
Machiel Abraham Elsas, (ook Daniel, Yechiel), oudeklerenkoper uit "Prijsa", die als weduwnaar van Judik Laseris te Amsterdam op 24 oktober 1767 huwt met Judith Benjamins, geboren te Metz (Mestelorijn) ca. 1737, overleden te Amsterdam op 26 februari 1814, dochter van Benjamin Salomon Levij, die bij het huwelijk aanwezig is.

Interessant is de schrijfwijze die gebezigd wordt in de plaatsen van afkomst. Hierbij is "Prijsa" een mij onbekende plaats, mogelijk "Parijs" of een andere Franse, Duitse of Poolse plaats. "Mestelorijn" is hoe de scribent "Metz de Lorraine" hoorde
Machiel Abraham Elsas x Judith Benjamins hadden de volgende kinderen:
1. Abraham Machiel Elsas, gehuwd met Lea Nathan Cohen
2. Schoontje Daniels, gehuwd met Jonas Zacharias Fuld
3. Betje/Beletje/Mietje Machielse, gehuwd met Samuel Joseph Winkel (Wageman)
4. Judith Machiels Elsas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten