woensdag 24 juni 2015

De oorsprong van de voornaam "Florent" in mijn familie

Mijn tweede voornaam is Florent. Dit is een rechtstreekse vernoeming naar mijn bet-betovergrootvader Jhr. Henri Florent Leyssius (1860-1920), die de naam weer van zijn vader Jhr. Florent Emile Leyssius (1817-1876) kreeg. De naam komt veelvuldig voor onder diens afstammelingen Hij is niet vernoemd naar een direct familielid. Zijn voornamen lijken afkomstig te zijn uit de Noord-Franse familie Prisse.
Een lid hiervan, Adrien Florent Prisse (1751-1821), was gehuwd met Anna Maria Nahuys, een tante van Florents moeder Anna Wilhelmina Testas.
Dat er banden met de familie Prisse bestonden, blijkt ook uit het feit dat Florents neef Willem de Famars Testas, de oriëntalistische kunstschilder, met zijn achterneef Florent Prisse, die tevens familie was van de egyptoloog Emile Prisse d'Avesnes, door het Midden-Oosten was gereisd.

De naam Florent is dus afkomstig uit Noord-Frankrijk, maar hoe ver terug kunnen we hem traceren?
Adrien Florent Prisse lijkt zijn naam te hebben gekregen van zijn grootmoeder Marie Florence Mercier (*1695 Avesnes), en zij weer van haar moeder Florence Delfosse. Zover kunnen we de naam traceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten