woensdag 26 november 2014

Van der Heijden in de Betuwe

Het onderzoek naar de oorsprong van mijn eigen familie Van der Heijden blijft lastig. Het lijkt erop dat in de Betuwe verschillende families Van der Heijden gewoond hebben. De volgende families heb ik op een rij weten te zetten:

I. Van der Heijden, Zennewijnen vanaf ca. 1700. Deze familie is mijn eigen familie met als stamouderpaar Jan van der Heijden x Maria van der Burgh. Hun afstammelingen wonen in de Tielerwaard, het Land van Altena en de Randstad.

II. Van der Heijden, Zoelen, vanaf ca. 1600. Deze familie is een grotere familie als stamvader Thijs Ottensz. De familie is ook terug te vinden in velerlei streken, maar de kern is het gebied rond Zoelen, en de Betuwe, meer stroomopwaarts dan familie I. Er lijkt geen verwantschap te zijn tussen beide families.

III. Van der Heijden, Meerkerk: vanaf late 17e eeuw: van oorsprong Brabants, vooral in Alblasserwaard, gebied rond Gorinchem. Niet verwant aan bovenste twee.

IV. Van der Heijden, Passewaaij, vanaf ca. 1675. Twee broers, Gerrit en Hermen Claesz van der Heijden stichtten deze familie, die reeds is uitgestorven. Mogelijk verwant aan I, want Passewaaij ligt vlak naast Zennewijnen, doch geen verdere aanwijzingen.

V. Van der Heijden, Tiel, 17e eeuw. Stamvader Gijsbert Joosten van der Heijden. Uitgestorven. Geen verwantschap aangetoond.

VI. Van der Heijden, Bommelerwaard, katholiek. Stamvader is Batenburgse Henricus Petersz van der Heijden die zich rond 1715 te Ammerzoden vestigt.

VII. Van der Heijden, Zaltbommel, katholiek. Stamvader is Tieleman Gerrits, ca. 1670. Geen verwantschap met VI.

VIII. Van der Heijden, gebied rond Wageningen, stamvader Evert van der Heijden, ca. 1700.

IX. Van der Heijden, Bommelerwaard, Randstad, afkomstig uit Gent. De familie van de brandspuituitvinder Jan van der Heyden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten