donderdag 26 december 2013

Schwelm deel 2

Als vervolg op de genealogie van de Frankfurtse joodse familie Schwelm, een beschouwing over de plaats die mijn voormoeder Judith Levi Swelm zou kunnen hebben in deze genealogie. 
Het is niet geheel zeker dat zij tot deze familie behoort, maar wel waarschijnlijk.

Judith was geboren ca. 1758 in of nabij Frankfurt am Main. Zij wordt niet altijd met haar familienaam aangeduid, maar volstaat vaak met haar patroniem Levi. Omdat zij in Amsterdam overleed, is er geen spoor van haar te vinden in de Ele Toldot, de belangrijke bron die slechts de in Frankfurt begraven joden vermeldt.

Judiths vader moet Leib geheten hebben, de jiddische naam die als vertaling van het Hebreeuwse Juda gevonden wordt (Juda werd in het oude testament met een leeuw vergeleken). In civiele bronnen komt de naam Leib meestal als Levi voor (dat bij de Asjkenazim vaak géén voornaam was). Hij zal rond 1730 of iets eerder geboren zijn. Nemen we aan dat onze Leib tot het Frankfurtse geslacht Schwelm behoorde, dan is er géén geschikte kandidaat in de Ele Toldot te noemen; óf zij zijn te oud, óf te jong, óf ongehuwd gestorven. Onze Leib lijkt dus buiten Frankfurt gestorven te zijn, waardoor hij niet in de Ele Toldot vermeld is.

Waar zou Leib in de genealogie kunnen passen?

In generatie III splitst de familie zich in 3 takken: Jacob, Leib en Aberle, waarvan ik schat dat zij rond 1630 geboren moeten zijn. De tak Aberle lijkt mij een onwaarschijnlijk als kandidaat; Aberle krijgt twee zonen David en Herts, die rond 1660 geboren zijn. Beiden overlijden echter zonder nageslacht, en verder is er - althans in Frankfurt -  geen levensteken meer van deze tak.
Blijven over de tak Jacob en tak Leib.


Ook de tak Jacob splitst zich in 3 takken: David, Hirts en Chaim. David, geboren rond 1660, en overleden in 1715, kan met een beetje moeite nog de vader zijn van Leib, maar dit is krap. Zijn zoon Moses krijgt kinderen in de juiste periode. Zijn eerste vrouw overlijdt in 1727, waarna hij hertrouwt. Hij kan de vader zijn van Leib. Diens oom Hirts, Davids broer, zou ook Leib's vader kunnen zijn, maar ook dit is krap. Chaim, de jongste tak, heeft al een zoon Leib, die ongehuwd sterft.

De tak Leib splitst zich in 2 takken: David en Mordechai. David is een geschikte kandidaat om Leibs vader te zijn. Hij is gehuwd ca. 1709, en nadat zijn eerste vrouw in 1717 overleed, opnieuw ca. 1719. Nadat Davids vader Leib in 1712 overleed, had David geen belemmering meer om een eventuele zoon de naam Leib te geven (het was ongebruikelijk een levend familielid te vernoemen). Davids broer Mordechai kan een vader of grootvader van Leib geweest zijn; diens zonen David en Abraham kunnen de vader zijn geweest van Leib. Dat Mordechais zoon Jacob vader was van Leib, lijkt mij minder waarschijnlijk, aangezien diens zonen zich lieten dopen.

Meest in aanmerking komend als vader van Leib en grootvader van Judith zijn:
  1. VI-a Moses b. David Schwelm, x (1) Hindle b. Mendel Speyer, x (2) Sprints.
  2. V-d David b. Leib Schwelm, x (1) Binlen b. Bendit Worms, x (2) Schönle b. Moses Worms.
  3. V-e Mordechai b. Leib Schwelm, x (2) Hitsle.
  4. VI-b David b. Mordechai Schwelm, x Mirjam b. Aaron Öttingen.
  5. VI-d Abraham b. Mordechai Schwelm, x (1) Edel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten